Uitleg Glasvezel-netwerken - www.easyfiber4all.nl
header (1100x343)

Uitleg Glasvezel-netwerken

Om een kleine indruk te geven van hoe een glasvezel-netwerk in elkaar zit, moeten we eerst een uitleg / beschrijving geven van de producten en eventueel gereedschappen, die in een gemiddeld glasvezel-netwerk voorkomen en gebruikt worden. Verderop in dit artikel zullen de producten ook nog geïllustreerd en extra uitgelegd worden. De rest kan bij de producten in de webshop zelf bekeken worden. Ook staat onderaan een eenvoudig schema van een glasvezel-verbinding.

Glasvezelkabel: Een kabel die vaak meer dan 1 glasvezels bevat. Er zijn veel soorten en maten kabels. Ook zijn er verschillende typen vezels. Globaal zijn dit: Singlemode (OS1) en Multimode (OM1,OM2 en OM3). De afmetingen van de kernen (het gedeelte waar het signaal door gaat) van de vezels zijn; SM = 9 um, OM1 = 62,5 um en OM2+3 = 50 um. De kern is van zuiver glas. Om de kern zit de cladding, een beetje onzuiver glas, met een andere brekingsindex, waardoor het signaal binnen de kern blijft d.m.v. spiegeleffect. De afmeting van de cladding voor al deze typen, is 125 um. Om de vezel zit een coating, waardoor de vezel niet zo snel breekt. Deze heeft een buitendiameter van 250 um. Door de glasvezelkern gaat een optisch signaal, ook wel ’licht’ genoemd. Dit licht is bijna altijd onzichtbaar en daardoor kan het gevaarlijk zijn om het in de ogen te krijgen. De meest voorkomende opbouw van de kabel is; Buitenmantel, Kevlar/sterktevezel, Tube(s), Vezel(s) en vaak in het midden een sterkte-element, zodat de kabel niet snel knikt. In de tubes zit vaak een soort gel om de vezel goed te houden en bewegingsvrijheid te geven.

Behuizing: Vezels uit de kabel worden meestal afgewerkt in een 19 inch ODF / Laslade / Patchpaneel of in een DIN-rail box (afhankelijk in wat voor kast de apparatuur aangesloten moet worden op het glasvezel-netwerk). Het kan worden afgewerkt d.m.v. het plaatsen van (Quick Install) Connectoren (i.c.m. een Fan Out set) of door de vezels middels fusielassen op Pigtails (stuk vezel met 900 um bescherming en een connector erop afgewerkt) te lassen. In dit geval moet er een Lasbeschermer om de las komen en de vezels in een Organizer weggewerkt worden. In de organizer moet de lasbeschermer in een Houder voor lasbeschermers komen. De connectoren die op de vezels in de behuizing zijn afgewerkt, worden in een Koppelbus in de behuizing gemonteerd. Hierdoor kunnen de vezels aan de buitenkant van de behuizing, op de andere kant van de adapters, worden aangesloten op de aparatuur (of op andere vezels een andere kant op) middels Patchsnoeren.

Alle Connectoren hebben een ferule (waar de vezel in uitkomt), waarbij een raakvlak voorop zit. Hier komen de vezels uiteindelijk zuiver recht voor elkaar via de adapter. Er zijn een paar verschillende soorten, die onderaan geïllustreerd zijn. In het kort, de ‘PC’ type veroorzaakt het meeste reflectie in een signaal. Dit is niet voor alle apparatuur erg, maar voor sommige verbindingen en/of apparatuur is dit niet wenselijk. Hiervoor is de ‘APC’ type in het leven geroepen.

Bij zowel het afwerken van de vezels middels Quick Install Conectoren, als middels fusielassen, heeft u de volgende gereedschappen nodig:
-Buitenmantel stripper (de naam zegt het al).
-Kevlarschaar (de naam zegt het al).
-Tubestripper (de naam zegt het al).
-Vezelstripper (voor het verwijderen van de coating van de vezel, wij raden aan om een 3-gats stripper aan te schaffen. Hiermee kan de coating van de vezel (250 um), de bescherming van een pigtail (900 um) én de buitenmantel van een patchsnoer (2-3 mm) gestript worden).
-Cleaver (hiermee wordt de vezel zuiver echt afgesneden. Dit is een  onmisbaar stuk gereedschap).
-Alcoholdispenser met alcohol (minimaal 96%) (voor het reinigen van de vezel, voordat die gecleaved wordt).
-Vezelvrije doekjes / KIM wipes (voor het reinigen van de vezel i.c.m. alcohol, voordat die gecleaved wordt).

Schematisch voorbeeld glasvezel-verbinding:


Typen ferules:
Pigtails:Adapters:


Patchkabels: